Overslaan en naar de inhoud gaan
4 redenen om naar een inhousedag te gaan

4 redenen om naar een inhousedag te gaan

Wat is het en waarom is het?

Elke inhousedag is weer anders, want elk bedrijf doet een inhousedag op zijn eigen manier. Maar als je doorgaans kijkt bestaat een groep gemiddeld uit 20 personen. Je krijgt op zo’n dag een rondleiding en daarna volg je diverse presentaties, trainingen en behandel je cases. Hierna wordt de dag meestal afgesloten met een borrel. Een inhousedag is daarom ook ideaal om binnen één dag het bedrijf beter te leren kennen.

Lijkt jou dit wat, dan kun je je online aanmelden. Hiervoor moet je meestal jouw CV opsturen en een motivatiebrief schrijven. Op basis van je CV en motivatiebrief word je geselecteerd voor de inhousedag waar jij je voor hebt aangemeld. Sommige bedrijven doen hierna nog een selectiegesprek om te kijken of je bij het bedrijf past.

Nu kort is uitgelegd wat nou een inhousedag is, gaan wij nu kijken waarom je je moet aanmelden voor een inhousedag.

Reden 1 : Het vergroten van je netwerk

Het hebben van een sterk netwerk is ontzettend belangrijk tijdens je zoektocht naar een baan, maar ook tijdens je hele carrière is dit van grote waarde. Al heel wat onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat een groot gedeelte van alle werknemers zijn of haar baan heeft gekregen door het inzetten van hun eigen netwerk. Een inhousedag is een goed moment om je netwerk uit te breiden. Je komt tijdens een inhousedag veel in contact met verschillende medewerkers, waarmee je ook de kans krijgt je netwerk uit te breiden. Daarnaast kom je ook met veel mede-starters en studenten in contact.

Reden 2: Laat jezelf zien!

Tijdens inhousedagen zijn er altijd recruiters aanwezig. Het is handig om met hen in gesprek te gaan en zo positief op te vallen. Dit heeft als  voordeel dat je tijdens een sollicitatiegesprek al eerder hebt kennisgemaakt en dus een voordeel hebt op de rest. De kans dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek is ook groter en het gesprek zelf zal waarschijnlijk beter lopen.

Reden 3 : Wat wil je doen na je studie?

Veel studenten hebben na hun studie nog niet concreet wat ze nou precies willen gaan doen. Wanneer je als starter of student naar een inhousedag gaat, is de kans groot dat je hier een duidelijker beeld van krijgt. Wil je een zo compleet mogelijk beeld krijgen van de verschillende werkzaamheden, dan is het raadzaam om verschillende inhousedagen binnen de branche bij te wonen.  Doordat je bij verschillende bedrijven bent geweest, kun je beter het type bedrijf kiezen waarvoor je wilt werken.

Reden 4 : Cultuur en sfeer proeven

Elk bedrijf is weer anders en heeft zijn eigen unieke cultuur en werksfeer. Dit wordt deels bepaald door hoe er leiding wordt gegeven en hoe medewerkers met elkaar omgaan. Elke werknemer voelt zich meer op zijn of haar gemak wanneer de bedrijfscultuur aansluit bij hun eigen normen en waarden. Het is daarom van belang om op een inhousedag te kijken of de cultuur en werksfeer van een bedrijf bij je past. Op het moment dat je naar verschillende inhousedagen gaat, kun je diverse culturen en sferen herkennen en kiezen welke het meeste bij je past.