Overslaan en naar de inhoud gaan
Ingediend door Moongro on 28 november 2016

De perfecte voorbereiding op een inhousedag

Het is handig om zoveel mogelijk van een organisatie te weten voordat je ergens gaat solliciteren. Een inhousedag geeft je de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier kennis te maken met een bedrijf. Tijdens een inhousedag kan je de sfeer van het bedrijf alvast een beetje proeven. Op deze manier kom je erachter of je een klik hebt met het bedrijf. Maar hoe bereid je jezelf voor op een inhousedag?

Voorbereiding

Ter oriëntatie voor eventuele sollicitaties is het bezoeken van een inhousedag een ideale voorbereiding. Doordat het bedrijf de inhousedag op eigen locatie organiseert, krijg je veel inzicht in de bedrijfscultuur en wat voor mensen werkzaam zijn binnen het bedrijf. Om het maximale uit je inhousedag te halen kun je het beste doelstellingen voor jezelf formuleren, wat je met deze dag wilt bereiken. Bedenk ook alvast een aantal vragen die je wilt stellen. Stel bijvoorbeeld aan starters de vraag waarom zij voor het bedrijf hebben gekozen en wat hun wel en niet bevalt binnen het bedrijf. 

Doel: Sfeer proeven

Als je twijfelt tussen verschillende bedrijven of je motivatie voor een bedrijf beter wilt onderbouwen, kan een inhousedag veel nut hebben. Door dezelfde vragen bij de verschillende bedrijven te stellen, kun je deze makkelijk vergelijken.Aan de hand hiervan kun je makkelijker een keuze maken. 

Doel: Jezelf profileren

Is het doel van je bezoek een stage of baan te bemachtigen? Pas dan je doelstellingen aan. Je moet jezelf van je beste kant laten zien. Stel dan ook geen vragen waar je eigenlijk het antwoord al op wist of makkelijk kan opzoeken. Stel vragen die het verschil maken. Lees je goed in over de eigenschappen en persoonskenmerken die het bedrijf belangrijk vindt, en speel hierop in. Praat over mogelijkheden en kansen, met de recruiter. Neem na de inhousedag contact op met de recruiter als je nog vragen of opmerkingen hebt. Benader het bedrijf op een positieve manier en als je nog interesse hebt, benadruk dat dan! 

Doel: Vergroten van je netwerk

Door tijdens een inhousedag veel gesprekken te voeren werk je aan je netwerk. Aan het einde van een inhousedag is er vaak een borrel, dat biedt een goede gelegenheid om je vragen te stellen aan verschillende personen. Kom sociaal over, spreek met meerdere (belangrijke) personen en laat een goede indruk achter. Het is natuurlijk helemaal mooi als je een beetje aan “name-dropping” kan doen op je sollicitatie. Tot slot kun je in je motivatiebrief een stukje schrijven over de inhousedag, dat je geënthousiasmeerd bent door personen (noem namen) die je die dag gesproken hebt. Dit zal een positieve invloed hebben op de recruiter, waardoor je eerder op een gesprek uitgenodigd wordt.