Overslaan en naar de inhoud gaan

Perfecte voorbereiding op een Inhousedag

Voordat je gaat solliciteren is het belangrijk dat je zoveel mogelijk van de organisatie af weet.  Je moet bij wijze van spreken de organisatie al ontmoet hebben voordat je naar de inhousedag gaat. Het kan van heel veel toegevoegde waarde zijn om een kijkje in de keuken te nemen bij de organisatie waar jij graag wil werken. Maar hoe bereid je jezelf nou het beste voor op zo’n inhousedag?

Voorbereiding

Met een inhousedag kun je je goed voorbereiden voor bijvoorbeeld een afstudeerstage of voor een startersfunctie bij de organisatie. Omdat een inhousedag bij de organisatie zelf plaatsvindt, krijg je een goed beeld van hoe de organisatie in elkaar zit en wat de bedrijfscultuur daar is. Om er voor jezelf zoveel mogelijk uit te halen, is het belangrijk dat je je goed voorbereid op de inhousedag. Schrijf voor jezelf een aantal doelstellingen op die je die dag wil bereiken bijvoorbeeld. Een inhousedag is de perfecte kans om de sfeer binnen het bedrijf te proeven en jezelf te profileren of te netwerken.

Maar hoe kun je deze doelen het beste in de praktijk brengen? Hieronder hebben we per doel aangegeven hoe je dit het beste kan aanpakken.

sfeer proeven

Om een zo goed mogelijke keuze te maken in je carriere kun je het beste meerdere inhousedagen bezoeken. Op deze manier kun je diverse bedrijven met elkaar gaan vergelijken.  Tijdens elke inhousedag kun je de sfeer van een bedrijf proeven en diverse mensen onmoeten, op deze manier krijg je een goed beeld van welke organisatie het best bij je past. Het is verstandig om vantevoren een vragenlijst op te stellen, zodat je een zo totaal mogelijk beeld kunt krijgen van de organisatie. Vraag bijvoorbeeld aan werknemers waarom ze deze keuze hebben gemaakt en waarom zij nou juist voor dát bedrijf hebben gekozen. Zij kunnen jou helpen om een duidelijk beeld te geven van de dagelijkse werkzaamheden en de bedrijfscultuur die er is.

Jezelf profileren

Is jouw doel om tijdens een inhousedag je zelf te profileren om zo daar aan de slag te gaan. Zorg er dan ook voor dat jouw doelstelingen hier op zijn ingesteld.  Laat je tijdens de inhousedag van je beste kant zien, en probeer geen vragen te stellen die je eigenlijk al had kunnen weten. Stel juist vragen die het verschil kunnen maken. Om dit zo goed mogelijk te doen is het van belang om goed voorbereid naar de inhousedag te komen. Dit doe je door jezelf goed in te lezen in verschillende cases, waardoor je op de hoogte bent van welke eigenschappen en persoonskenmerken belangrijk zijn voor het bedrijf. Praat op de inhousedag met de recruiter die daar aanwezig is en praat over de mogelijkheden. Wanneer je dit doet is de kans op een vervolg afspraak vaak groter.

vergroten van je netwerk

De meeste inhousedagen hebben aan het eind van de dag wel een borrel of diner. Dit is het ideale moment om je voor te stellen aan alle aanwezige personen en om vragen te stellen. Je kunt tijdens de borrel goed laten zien wat je netwerkcapaciteiten zijn en probeer daarom ook met zoveel mogelijk mensen te spreken. Wanneer je tijdens de borrel met de juiste personen praat, kan dit in je voordeel werken tijdens de sollicitatieprocedure.