Overslaan en naar de inhoud gaan
Ingediend door Moongro on 25 oktober 2016

Presteren bij een Inhousedag, zo ga jij dat doen!

Wil jij “shinen” tijdens een inhouse dag en als winnaar uit de bus komen? Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen, een soort open dag waarop jij als student je mag uitsloven tegenover een bedrijf door middel van games, samenwerkingen en casussen te voltooien. Door middel van deze tips zorg ik ervoor dat jij degene bent die zal gaan scoren bij een inhousedag. 

Zelf heb ik al een aantal van deze studentendagen meegemaakt. Hier komt de crème de la crème onder de studiebollen, allemaal in pak gehesen om maar een goede indruk achter te laten bij het desbetreffende bedrijf. Ik kwam aan in mijn spijkerbroek, dus stond al 1-0 achter.

Zoals bij de meeste inhousedagen wordt iedereen in kleine projectgroepjes verdeeld met een eigen probleemstelling per groep. Kruipend in de rol van consultant moet je dan oplossingen bedenken en presenteren. Hiervoor is een goede samenwerking dus van belang, houdt dus iedereen te vriend. De meest innovatieve oplossingen worden aan het einde van de dag beloond. Wat me opviel, de winnaars hadden niet perse het beste idee. Zij hadden de beste teamspirit! Ze waren allemaal ontspannen, vertrouwde elkaar en durfde elkaar feedback te geven. Niemand ging voor eigen succes. Dit maakt de kans groter dat jij geselecteerd wordt door het bedrijf. 

Van deze winnende studenten kan je dus een hoop leren. Hier een aantal tips die je zelf kunt meenemen naar de inhousedag om in het winnende team terecht te komen!

  • Bewaar je ego voor in de kroeg. Uiteraard ben jij het genie binnen de groep en heb je veel toe te voegen. Ga dit alleen niet van de daken schreeuwen. Je zult moeten samenwerken met andere whizzkids. Ga dus niet vanaf je eigen eilandje roepen naar de rest, je bent dan niet echt nuttig bezig. Zorg voor meerdere invalshoeken, door verder te denken op elkaars input kom je veel verder.

  • Laat je korte lontje thuis. Zul je net zien, jij hebt het meest geniale idee van de dag. Je gooit dit sprankelende idee in de groep, en binnen twee minuten is jouw geniale idee helemaal met de grond gelijk gemaakt. Dit kan voorkomen, ga dan ook niet als een gedumpte tiener met je armen over elkaar in een hoekje zitten. Maar neem een moment voor jezelf, denk na en doe weer mee! Veerkrachtigheid is een aantrekkelijke eigenschap.

  • Oplossingsvermogen. Begin niet gelijk met oplossingen te gooien. Ga eerst onderzoek doen naar het probleem. Win informatie, schets een beeld en overleg met je teamgenoten.

  • Luisteren. Heel simpel, maar zo effectief. Luister naar je teamgenoten zonder daar gelijk een oordeel aan te plaatsen. Voorkom dat je informatie verkeerd interpreteert door niet geïnteresseerd te luisteren.

 

Succes met je inhousedag, en vlammen!