Overslaan en naar de inhoud gaan

DIT is DNB

Richting(en): IT / ICT |
Niveau: HBO & WO
Locatie: Amsterdam
Aanmelden tot en met
Aanmelden tot en met
Ga naar de website van De Nederlandsche Bank

De Digitale Ambitie

Vrijwel iedere IT-professional binnen de financiële dienstverlening heeft direct of indirect te maken met het werk van DNB. Een mooie aanleiding om geïnteresseerden uit te nodigen voor een inkijkje in de divisie Data & Informatietechnologie (DIT) van DNB.

Afgelopen juni vond er een geslaagde editie van het DIT is DNB event plaats.  vertelde over de digitale ambitie van DNB. De keynote van Inge van Dijk ging over het digitaliseren van het betalingsverkeer, een proces dat de afgelopen jaren in sneltreinvaart verandert, en over de maatschappelijke en IT-uitdagingen die dit met zich meebrengt. Bij de rondetafelgesprekken bespraken de aanwezige professionals de uitdagingen en actuele thema’s in de sector.
 
Heb jij deze editie gemist en wil je er de volgende keer bij zijn? Meld je dan aan voor de update om er als eerste bij te zijn!

 

Meld je aan

Meld je aan voor de updates. Dan zorgen wij dat je als eerste op de hoogte bent van aankomende DIT is DNB events en andere mogelijkheden om binnen te kijken bij DNB.

Ga naar de website van De Nederlandsche Bank

Other possibilities

werken-bij-De Nederlandsche Bank
Aanmelden tot en met

Meewerkstage innovatief toezicht IT-risico's en data-analyse

IT / ICT, Management

De Nederlandsche Bank - Amsterdam

Tijdens deze stage bij het Expertisecentrum Operationele- en IT-risico’s (EC-OPIT) voer je onderzoek uit naar effectief toezicht in een moderne wereld met gebruik van nieuw onderzoekstechnieken. Een mooie kans om te ervaren hoe DNB toezicht houdt op banken, verzekeraars en pensioenfondsen, en bij te dragen aan het innoveren van de onderzoekstechnieken die hiervoor worden gebruikt.

Zo doe je dat als stagiair bij DNB

In samenwerking met je collega’s van de afdeling onderzoek je verschillende instellingen om de specifieke risico’s in kaart te brengen die invloed hebben op goede datakwaliteit. DNB werkt aan innovaties in toezicht. Hier draag jij aan bij door middel van ideeën en experimenten.

Wat ga je precies doen?

 • Je draagt bij in het maken van een plan van aanpak voor een onderzoek op het gebied van IT-risico’s. Dit kan bijvoorbeeld gaan over onderwerpen op het gebied van cyberrisico’s, uitbesteding of datakwaliteit.
 • Je stelt risicoanalyses, proces en data-analyses op. Hierbij gebruik je bestaande tooling maar verkent ook mogelijkheden voor nieuwe tools op dit gebied.
 • Je verdiept je in de te onderzoeken instellingen en stelt een diepgaande analyse op met aanbevelingen.

Meewerkstage met mogelijkheid voor een afstudeeropdracht

Op basis van jouw studie én onze onderzoeken bepalen wij welke opdracht het best op elkaar aansluit. Wij bieden meewerkstages aan met de mogelijkheid voor een afstudeeropdracht. Voor afstudeerders geldt dat je het leuk vindt om naast het schrijven van je scriptie relevante werkervaring op te doen binnen het toezicht.

Meewerkstage innovatief toezicht IT-risico's en data-analyse
werken-bij-De Nederlandsche Bank
Aanmelden tot en met

Junior dataspecialist toezicht

IT / ICT, Data Analyse

De Nederlandsche Bank - Amsterdam

Geef een vernieuwende en data gedreven impuls aan het toezicht op de verzekerings- en pensioenfondsensector als junior dataspecialist voor toezicht op verzekeraars en pensioenfondsen bij DNB.

Jij hebt impact

Bij DNB werk je met impact op financiële stabiliteit en duurzame welvaart. De financiële sector staat voor belangrijke uitdagingen en is volop in beweging. Verzekeraars en pensioenfondsen hebben te maken met fusies & overnames, een volatiele rente omgeving, uitdagingen rondom duurzaamheid, de nieuwe pensioenregeling en de impact van technologische vernieuwing. Als young professional versterk jij ons toezicht door slim gebruik te maken van data. Je analyseert de datakwaliteit, verbetert de datagedreven processen en vertaalt grote hoeveelheden data naar inzichten voor het toezicht. Zo verbreed je niet alleen je eigen blik, maar heb je ook directe invloed op het toezicht van DNB en op de sector!

Zo doe je dat als junior dataspecialist toezicht bij DNB

Een goede verwerking en analyse van data is essentieel voor goed toezicht en een van de speerpunten van De Nederlandsche Bank (DNB). Als dataspecialist speel je een belangrijke rol in onze ambities op het gebied van datagedreven toezicht. Je voert analyses uit op basis van rapportages uit de gehele verzekerings- en pensioenfondsensector en andere bronnen, en helpt daarmee trends en risico’s te identificeren. Samen met andere dataspecialisten ben je verantwoordelijk voor het beantwoorden van structurele en ad-hoc data-verzoeken, het publiceren van data op de website en het innoveren van onze dataprocessen. Hierbij maak je optimaal gebruik van data-technologieën en van (advanced) data-analytics / data science. Je werkt intensief samen met financieel risicospecialisten en toezichthouders en met collega’s van diverse andere divisies.

Wat ga je precies doen?

 • Je verbetert en automatiseert dataverwerkings- en analyseprocessen en werkt aan de implementatie van nieuwe systemen, processen, risicomodellen en rapportages. 
 • Je voert (geavanceerde) data analyses uit om de datakwaliteit vast te stellen en om patronen en inzichten uit grote datasets te halen. Je koppelt datasets om nieuwe inzichten te genereren. 
 • Je creëert structurele en ad-hoc dataproducten ten behoeve van rapportagebehandelaars, toezichthouders, publicaties en nationale en internationale partners (bijvoorbeeld de AFM of de European Insurance and Occupational Pension Authority - EIOPA). 
 • Je draagt bij aan projecten en het opzetten van processen om datagedreven werken te verankeren in de divisie, 
 • Je draagt bij aan (thematische) onderzoeken waar data-analyse een belangrijke rol speelt.

Hier doe je dat

Je gaat als junior dataspecialist werken in Amsterdam bij het Expertisecentrum van Toezicht Verzekeraars: ECDAB (Data, Algoritmes & Bedrijfsmodellen). Ons doel is om meer waarde uit data te halen voor ons toezicht (voor het toezicht op verzekeraars en pensioenfondsen), om innovatie meer in ons toezicht te betrekken en om met expertise over bedrijfsmodellen het toezicht te versterken. ECDAB werkt nauw samen met andere expert afdelingen en de account toezichthouders. Samen geven we vorm aan onze doelstellingen en activiteiten. De sfeer is collegiaal en professioneel met veel ruimte voor eigen verantwoordelijkheid en voor opleiding.

Bij DNB werken we hybride. Ons kantoor in Amsterdam is onze thuisbasis, de plek waar we elkaar ontmoeten, waar we met elkaar kennis delen en (samen)werken. Tegelijkertijd is er ook voldoende ruimte om een werkplek en -tijd te kiezen waar we ons werk het beste kunnen doen en waar we zo veel mogelijk waarde kunnen toevoegen. En natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting.

Dit breng je mee

Met jouw affiniteit voor cijfermatige analyses en technologie, en met jouw leergierigheid en capaciteiten pik je zaken snel op. Je weet hoofd- en bijzaken te scheiden en je kunt prioriteiten stellen. Je ziet het als een uitdaging om processen te verbeteren. Je toont de creativiteit en gedrevenheid om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Je bent in staat om grote hoeveelheden informatie en gegevens te onderzoeken, samen te vatten en conclusies te trekken. Je onderkent de meerwaarde van goed samenwerken en je kunt verbinding maken tussen collega’s van verschillende afdelingen.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?

 • Je hebt een academische master, bijvoorbeeld econometrie, actuariaat, financiële economie, wiskunde of een andere kwantitatieve richting. Een bachelor aangevuld met relevante stage- en /of werkervaring is ook mogelijk. 
 • Je beschikt over kennis en vaardigheden op het gebied van (advanced) data analytics.
 • Je hebt affiniteit met de verzekerings- en/of pensioenfondsensector. 
 • Je hebt ervaring met (geavanceerde) data-analyses en de geautomatiseerde ondersteuning daarvan. 
 • Je hebt ervaring met programmeertalen zoals bijvoorbeeld Python/SQL/SAS en hebt goede kennis van Excel en/of PowerBI. 
 • Enige kennis van en ervaring met (regulatory) reporting is een pre.
 • Ervaring met Microsoft Microsoft Azure producten is een pre
 • Je beschikt over een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift.

Dit bieden we je

Een 36-urige werkweek - 32 uur kan ook - met werk midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever in Amsterdam, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijke context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstellingen te blijven bereiken. Benieuwd hoe wij dat doen en wat onze collega’s hiervan vinden? Lees en bekijk hier meer.

Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. In Nederland, maar ook daarbuiten. Je start met een jaarcontract, bij goed functioneren en wanneer de (organisatorische) omstandigheden niet wijzigen is er uitzicht op voortzetting.

De overige goede arbeidsvoorwaarden die horen bij deze functie:

 • Een salaris van minimaal € 3.090,-- en maximaal € 4.960,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • Een 13de maand, 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden en een vrij besteedbaar persoonlijk budget van 5,9% van je 12-maandssalaris.
 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie. Eigen bijdrage in de premie 6,68% 
 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer.
 • Veel mogelijkheden jezelf door opleiding en training zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen.
 • Een goede balans tussen je professionele en je privéleven. In deze functie is het mogelijk om 4 dagen van 9 uur te werken.

Zo solliciteer je bij DNB

01 - Verstuur je sollicitatie

Na het versturen van je sollicitatie ontvang je direct een ontvangstbevestiging per e-mail. Binnen twee weken ontvang je een inhoudelijke reactie op je sollicitatie.

02 - E-assessment

Voor de meeste vacatures vragen wij je om een online assessment te maken voorafgaand aan het eerste gesprek. Het assessment bestaat uit cognitieve testen en/of een persoonlijkheidsvragenlijst, en kun je gewoon thuis uitvoeren.

03 - Eerste gesprek

Tijdens dit gesprek leren we elkaar beter kennen. Dit gesprek vindt meestal plaats met de manager of een ervaren teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat en een recruiter.

04 - Tweede gesprek

Wanneer zowel jij als wij positief zijn na het eerste gesprek zien we je graag nogmaals terug. Bij dit vervolggesprek zijn meestal een andere manager uit dezelfde divisie en een (senior) teamlid van de afdeling waar jouw vacature uitstaat aanwezig.

05 - Casus, derde gesprek en/of assessment

Solliciteer je op een functie als toezichthouder of beleidsmedewerker? Dan wordt het eerste of het tweede gesprek vaak gecombineerd met het maken van een schrijfopdracht of een case study. Dit hoor je uiteraard ruim van tevoren. Afhankelijk van het niveau van de functie kan er nog een derde gesprek met de divisiedirecteur en/of een functiegericht (extern) assessment plaatsvinden.

06 - Arbeidsvoorwaardengesprek

Past DNB bij jou? En ben jij de juiste persoon voor de functie? Dan doet de recruiter je een contractaanbod tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. DNB valt als overheidswerkgever onder de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Dit bekent dat medewerkers van DNB de ambtenarenstatus krijgen. Dit wordt tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek toegelicht. 

07 - Screening

Na de arbeidsvoorwaardelijke overeenstemming volgt een screening. Het specifieke screeningsprofiel vind je terug in de vacaturetekst. Hier kun je meer informatie vinden over de screening.

08 - Welkom bij DNB

Na het ondertekenen van je contract heten wij je van harte welkom bij DNB! Dit doen we met een introductieprogramma, waarin je kennismaakt met onze organisatie en je nieuwe collega’s. Het interactieve programma bestaat onder andere uit twee introductiedagen. 

Solliciteer nu!

Wil jij als junior dataspecialist toezicht werken met impact? Solliciteer dan direct op deze vacature! Als sollicitatie ontvangen we graag uiterlijk 22 januari 2023 een motivatiebrief en je complete cv. 

Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video's en testimonials van collega's en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer!

De selectieprocedure omvat een e-assessment. Voor de justitiële screening is deze functie ingedeeld in profiel [2a]. Meer informatie over de verschillende screeningsprofielen vind je op deze pagina.

Junior dataspecialist toezicht
werken-bij-De Nederlandsche Bank
Aanmelden tot en met

Scrum Master

IT / ICT

De Nederlandsche Bank - Nederland

Jij hebt impact

Bij DNB werk je met impact op financiële stabiliteit en duurzame welvaart. Je hebt als Scrum Master grote invloed op de performance van de Agile teams en draagt bij aan de ontwikkeling van een modern landschap waarmee DNB verschillende (kern-) taken kan uitvoeren, vanuit de divisie Statistiek en Divisie Monetair. Daarnaast draag je bij aan het verder professionaliseren van de Agile toepassing op DNB-niveau door kennis te delen met collega Scrum Masters.

DNB staat midden in een digitale transformatie. Er is veel ruimte voor innovatie en de ontwikkeling van nieuwe systemen in de Cloud. Denk hierbij aan applicaties die statistieken maken over pensioenfondsen, de woningmarkt en alle handelsstromen van Nederland in de wereld. Maar ook applicaties die zorgdragen voor de verwerking van de interbancaire betalingstransacties en onderpandgegevens. Veiligheid en stabiliteit zijn hierbij van groot belang. Met jouw expertise zorg je dat ontwikkelteams dit op een efficiënte manier doen waarbij de kwaliteit hoog is en de oplossingen de business in staat stellen hun essentiële taken uit te voeren.

Zo doe je dat als Scrum Master bij DNB

Wij hebben bij verschillende afdelingen van DIT scrummasters nodig. De teams, waar jij onderdeel van wordt, bestaan uit toegewijde specialisten met verschillende disciplines en Agile ervaring. Jij helpt hen zich continu te blijven ontwikkelen vanuit de Agile principes en methodieken en houdt de teamleden regelmatig een ‘stevige’ spiegel voor en helpt hen op een constructieve manier een hoger niveau van team-volwassenheid te bereiken. Onderdeel hiervan zijn ook de samenwerking en het proces tussen de business en de teams.

Wat ga je precies doen?

 • Je bent het aanspreekpunt voor de teams en bent sensitief om problemen en kansen proactief te signaleren. Je hebt hierbij oog voor het team als geheel en de individuen daarbinnen. Je maakt prestaties en uitdagingen transparant, faciliteert dat impediments uit de weg worden gehaald om zo samen met de PO maximale waarde te realiseren.
 • Je bent hierin flexibel en schroomt een hybride aanpak niet, daar waar nodig. Jouw organisatiesensitiviteit helpt je om je omgeving te doorgronden en de juiste aanpak te kiezen voor zowel het management als de teams.
 • Coachen en begeleiden van de teams en hun Product Owners in hun ontwikkeling naar high performing, je helpt de teams bij de verdere ontwikkeling in zelforganisatie.
 • Je begeleidt de teams zowel in de agile manier van werken als in teamdynamiek.
 • Zorgen dat de teams zich op empirische wijze continu blijven ontwikkelen, ten behoeve van het leveren van waarde en kwaliteit.
 • Je maakt zaken transparant en helpt bij het oplossen van belemmeringen, zodat de teams optimaal aan de sprintdoelen kunnen werken.
 • Je bent gericht op het realiseren van wezenlijke groei en ontwikkeling van teams en organisatie, waarbij je proactief en op basis van de Agile principes werkt.
 • Je begeleidt, coached en stuurt op uitvoering van de roadmap met verbeterinitiatieven
 • Je draagt bij aan de verdere professionalisering van Agile, Scrum en DevOps binnen DNB middels vakgroepen en gildes.

Hier doe je dat

Als Scrum Master werk je in Amsterdam bij de divisie Data- en Informatietechnologie (DIT). De teams werken dagelijks samen met de business aan het realiseren van relevante oplossingen waarmee DNB haar rol kan invullen. Zo zijn we bezig om in de komende jaren een duurzaam applicatie landschap te creëren voor de Statistiek en Centrale Bank divisies van DNB. Er wordt Agile gewerkt waarbij elk teamlid zijn/haar expertise inbrengt om zo tot de juiste resultaten te komen.

Bij DNB werken we hybride. Ons kantoor in Amsterdam is onze thuisbasis, de plek waar we elkaar ontmoeten, waar we met elkaar kennis delen en (samen)werken. Tegelijkertijd is er ook voldoende ruimte om een werkplek en -tijd te kiezen waar we ons werk het beste kunnen doen en waar we zo veel mogelijk waarde kunnen toevoegen. En natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting.

Dit breng je mee

Een autoriteit en ambassadeur op het gebied van Agile werken: dat ben jij! Jij bent de ultieme facilitator! Dankzij jou functioneren de Scrum teams supereffectief. Met een positieve dosis energie en creativiteit inspireer je anderen om als team de beste resultaten te realiseren. Je leeft voor verbetering. Het geven van feedback en het stimuleren van anderen om dat ook te doen is je tweede natuur. Je bent pragmatisch maar ook empathisch en beschikt over een behoorlijke dosis veranderkracht.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?

 • Je beschikt over minimaal een hbo werk- en denkniveau aangevuld met minimaal 3 jaar ervaring als Scrum Master in een inhoudelijke en bestuurlijk complexe omgeving. Je hebt diepgaande kennis van de Agile aanpak en werkwijze wat onder andere blijkt uit minimaal een PSM- of vergelijkbare certificering.
 • Je hebt ruime ervaring met tools voor backlog- en issue-management.
 • Je hebt ruime ervaring met het coachen van Scrum teams op het vlak van zelforganisatie, multidisciplinair werken en nauwe interactie met de business.
 • Kennis van en ervaring met applicatieontwikkeling is een pre.
 • Kennis van en ervaring met het SAFe Framework is een pre.
 • Je beheerst de Nederlandse taal uitstekend, zowel mondeling als schriftelijk.

Dit bieden we je

Een 36-urige werkweek met werk midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever in Amsterdam, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijke context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstellingen te blijven bereiken. Benieuwd hoe wij dat doen en wat onze collega’s hiervan vinden? Lees en bekijk hier meer. Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. In Nederland, maar ook daarbuiten. Je start met een jaarcontract, bij goed functioneren en wanneer de (organisatorische) omstandigheden niet wijzigen is er uitzicht op voortzetting.

De overige goede arbeidsvoorwaarden die horen bij deze functie:

 • Een salaris van minimaal € 3.480,-- en maximaal € 5.760,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • Een 13de maand, 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden en een vrij besteedbaar persoonlijk budget van 5,9% van je 12-maandssalaris.
 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie. Eigen bijdrage in de premie 6,54% (vanaf 2023 is de eigen bijdrage 6,68%).
 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer.
 • Veel mogelijkheden jezelf door opleiding en training zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen.
 • Een goede balans tussen je professionele en je privéleven. In deze functie is het mogelijk om 4 dagen van 8 of 9 uur te werken.
Scrum Master