Overslaan en naar de inhoud gaan

Netwerken tijdens een Inhousedag

Op het moment dat je goed kan netwerken, kan je dit als krachtig instrument inzetten om zo je doelen te bereiken. Maar netwerken is niet alleen maar een praatje met iemand maken. Netwerken is een instrument waar je bewust en zorgvuldig mee om moet gaan. Maar hoe bouw je een netwerk op tijdens een Inhousedag? En hoe onderhoud je dat netwerk? En hoe breid je je netwerk uit?

In dit Artikel gaan wij antwoord geven op de bovenstaande vragen.

Netwerken betekend vertrouwen

Bij netwerken is het van belang dat je de juiste contacten legt en onderhoudt. Het hele idee achter netwerken is het opbouwen en onderhouden van belangrijke contacten. Het idee hierachter is om kennis, informatie en contacten met elkaar te delen. Maar een netwerk kan daarnaast ook gebruikt worden om meer directe gunsten te vragen.

Met netwerken is het wederzijdse vertrouwen en respect van groot belang. Netwerken moet niet van één kant komen, maar vanaf twee kanten. Je hoeft hierin niet meteen iets voor iemand anders te betekenen. Het is belangrijk dat je bewust bezig bent met wat jij zelf als persoon te bieden hebt aan een ander.

Het opbouwen van een netwerk

Om contacten te kunnen onderhouden uit je netwerk, heb je natuurlijk wel een netwerk nodig. Iedereen kan wel een beetje een praatje maken met andere mensen, maar om een succesvol netwerk te hebben moet je er wel wat meer voor werken. Er zijn niet echt richtlijnen wat nou de beste manier is om te netwerken, dit is heel persoonsgebonden en ligt ook deels aan je functie. Je kunt nooit vroeg genoeg beginnen met het opbouwen van een netwerk. Tijdens je studententijd kom je met veel mensen in aanraking welke allemaal van toegevoegde waarde zijn voor je netwerk. Voor een sterk netwerk gelden wel bepaalde voorwaarden. Wees bewust van hoe je netwerk eruit ziet. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar hoe je iemand hebt leren kennen, wat hij of zij doet en hoe goed jullie elkaar kennen. Kijk ook naar wat jijzelf als persoon te bieden hebt aan de ander. Wees daarin authentiek, open en toon oprechte interesse in de ander.

Onderhouden en uitbreiden van je netwerk

Je kan niet iedereen die je maar kent tot je netwerk rekenen. Tot je netwerk kun je eigenlijk alleen personen toerekenen die jij wat te bieden hebt. Een goede manier om je netwerk uit te breiden is het bezoeken van inhousedagen, masterclasses, business-courses en borrels.

Naast het uitbreiden van je netwerk is het ook belangrijk om je netwerk te onderhouden, dit doe je door blijvende interesse te tonen in de ander. Laat aan de ander merken dat je diegene waardeert.  Het is niet altijd het geval dat ieder contact meteen waardevol is, maar dit kan op langere termijn misschien veranderen. Bij het onderhouden van je netwerk is het belangrijk dat je zo nu en dan van je laat horen, ook al heb je niks nodig van je netwerkrelatie. 

Online netwerken

Netwerken gebeurt tegenwoordig steeds meer online, denk hierbij bijvoorbeeld aan LinkedIn. Via online netwerken kan je heel goed je eerste contacten leggen. Het voordeel aan online netwerken is dat je het overal en altijd kan doen. Je kan hiermee goed je bestaande netwerk onderhouden en uitbreiden.

Ondanks dat online netwerken steeds belangrijker wordt, zal het niet het offline netwerken vervangen. Persoonlijke ontmoetingen blijven belangrijk voor het onderhouden van je netwerk.